0212 549 70 91 - 92
Askan Mühendislik Makina

Bronz Alaşımlar ve Özellikleri

Bronz Alaşımlar ve Özellikleri

Bronz Alaşımlar

Bronz alaşımlar, bakır ve kalay alaşımıdır. Bileşimi değişir, ancak günümüzün bronzlarının çoğu yaklaşık yüzde 80 bakırdan yapılır. Manganez, alüminyum, nikel, fosfor, silikon, arsenik veya çinko gibi diğer elementler, her biri benzersiz bir dizi faydalı özelliğe sahip farklı bronz türleri üretmek içindir. Orijinal alaşıma fazladan bir element eklenerek üretilen en yaygın bronz türlerinden bazıları bunlardır.

Bronz Alaşım Özellikleri

Her metal alaşımı, faydalı özellikleri nedeniyle ödüllendirilir. Aslında, bir metalin değeri genellikle farklı uygulamalardaki kullanışlılığı ve arzdaki kıtlığı ile ölçülür. Bronz ve diğer bakır alaşımlarının çelikten ve diğer yaygın metallerden daha pahalı olmasının nedeni, bakırın bulunmasının ve işlenmesinin daha zor olması ve diğer metallerde bulunmayan birçok yararlı özelliğe sahip olmasıdır. İşte bronzun en iyi özelliklerinden bazıları;

  • Son derece sünek. Bir metal, kırılmadan küçük teller halinde çekilebiliyorsa, sünek olarak kabul edilir. Oluşturduğunuz telin çapı ne kadar küçük olursa, sünekliği o kadar yüksek olur. Görünüşe göre, bronzdan çok küçük teller yapabilirsiniz. Bronz tellerin en yaygın örneği jeneratörlerde bulunanlardır.
  • Diğer Metallere Karşı Düşük Sürtünme. Çoğu metal, yüzeylerinin yarattığı sürtünme nedeniyle birbirine sürtünmek veya kaymak için çok zordur. Ancak bronz, başka bir yüzeye ne kadar bastırırsanız bastırın, direnç göstermeden yumuşak bir şekilde kayma özelliğine sahiptir. Bu, bronzu yatak ve zincir dişlisi gibi makine parçaları için mükemmel kılar.
  • Soğuturken Hafif Genleşme. Bronz, sıcak, sıvı halden soğuk, katı hale geçerken, yüzeyinde hafifçe genişlemek için benzersiz bir yetenek sergileyerek, oyma işlemini çok kolaylaştırır. Bu nedenle heykeltıraşlar bronzu diğer metallere tercih ederler.
  • Kıvılcım Oluşturmaz. Bronz, diğer metallere sürtüldüğünde düşük sürtünme gösterdiğinden, kıvılcım oluşturmaz, bu da onu yangın riski içeren uygulamalar için mükemmel kılar.

Bronz alaşım kullanım alanları nelerdir?

Bronz, çelik ve daha uygun inşaat uygulamalarına sahip diğer metallerin keşfedilmesinden bu yana kullanımda büyük bir düşüş gördü. Sonra tekrar, bronz, ömürlerini bu metalin neredeyse sınırsız potansiyellerini keşfetmekle geçiren metalürjistler sayesinde diğer birçok uygulamada faydalı olacak şekilde gelişti. Bronz alaşımlarını temin edebileceğiniz en güvenilir kaynak askanmakina.com.tr ‘dir. İşte bronzun en yaygın kullanımlarından bazıları.

  • Sanat: Bronzun belki de en popüler kullanımı sanatta, özellikle de heykel için temel malzeme olarak. Metallerde uzmanlaşan heykeltıraşların, soğudukça yavaş yavaş genleşmesini sağlayan şaşırtıcı özelliği nedeniyle tercih edilen bir malzemedir. Ağır ve yoğun olmasına rağmen, bronzun işlenmesi oldukça kolaydır ve heykeltıraşlara kalplerinin içeriğine göre kesme özgürlüğü verir.
  • İnşaat: Bir dizi inşaatla ilgili uygulamada çeliğin yerini almasına rağmen, bronz hala bazılarında yerini koruyor. Örneğin, birçok hareketli köprü bileşeni, sonsuz tahriklerdeki tekerlekler ve köprüler için döner tablalar belirli bir tür bronzdan yapılmıştır. Çekiç, tokmak ve anahtar gibi modern güvenlik araçları da bir tür bronzdan yapılmıştır. Bu aletler orijinal olarak çelikten yapılmıştır, ancak çeliğin yapabileceği güvenli olmayan kıvılcımların neden olduğu yangın veya patlama riskinden dolayı, çeliğin yerini bronz almıştır.
  • Makine tasarımı: Yüksek elektrik iletkenliği, termal direnci ve düşük sürtünme özellikleri sayesinde en iyi bronzdan yapılmış düz dişliler, burçlar, yataklar, valf bileşenleri ve hatta uçak motorlarındaki valf kılavuzları gibi çok sayıda makine parçası vardır. Pek çok metal, parçaların birbirine karşı yüksek oranda kaydığı ortamlarda çok önemli olan düşük sürtünme nitelikleri sergilemez.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Sfero Döküm Pik Döküm